Des d’UGT Serveis Públics, volem destacar la necessitat urgent d’eliminar la bretxa salarial en els serveis públics. La desigualtat salarial continua essent una de les discriminacions més persistents al món laboral i afecta directament les treballadores de sectors com l’educació, la sanitat, els serveis socials i l’administració pública en conjunt.
Els avenços en matèria d’igualtat retributiva són massa lents. Actualment, la bretxa salarial a Catalunya és del 19,51%, segons l’Enquesta anual d’estructura salarial de l’INE (2022). Aquesta minva de la bretxa salarial es deu, en part, a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI), que ha afavorit especialment les dones, ja que ocupen en major nombre el 10% dels salaris més baixos. La reforma laboral de 2022 també ha contribuït a la reducció de la temporalitat en el mercat laboral, millorant l’estabilització de la carrera professional tant vertical com horitzontal.
Segons l’informe Les dones a Catalunya 2023, elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere, les dones dediquen una mitjana d’1,9 hores diàries a tasques domèstiques i de cura en dies feiners, mentre que els homes hi dediquen 1,0 hores. Aquesta càrrega desigual és un dels factors que perpetua la doble jornada laboral i la precarietat de les dones.
A més, les dones treballadores també ens enfrontem a una situació de jornada doble, on, tot i estar a la feina, les preocupacions sobre les tasques de cura, com la gestió familiar o les responsabilitats personals, ens acompanyen. Aquesta situació no només afecta la nostra salut i benestar, sinó que també dificulta el nostre ple rendiment laboral. Les tasques de cura no remunerades, sovint invisibilitzades, són una part important d’aquesta doble càrrega, que perpetua la precaritat i la desigualtat entre homes i dones. És urgent reconèixer i redistribuir aquestes tasques de cura, tant en l’àmbit familiar com en les polítiques públiques. Només així podrem aconseguir una igualtat real i garantir que les dones tinguin les mateixes oportunitats laborals i de remuneració que els homes.
Ivette Barrachina, Secretaria d’Igualtat d’UGT Catalunya, destaca que “la bretxa salarial ha baixat fins al 19,51%, el que suposa una reducció de 0,34 punts respecte de l’any passat. Tot i això, reclamem que les dades no són actualitzades i que cal seguir treballant en polítiques que afavoreixin la reducció d’aquesta desigualtat”. Així mateix, Barrachina assenyala que “la pujada del SMI ha beneficiat especialment les dones, ja que ocupem en major nombre els trams salarials més baixos. La reducció de la jornada laboral per la qual estem lluitant afavorirà les dones, ja que som qui ens ocupem principalment de les tasques de cura: infants, persones amb discapacitat, persones grans o en situació de dependència. És fonamental promoure la corresponsabilitat en les tasques de cura i donar valor als sectors més feminitzats, com el de la salut i l’acció social, que històricament han tingut condicions laborals i econòmiques menys valorades”. A Catalunya el 2023, les branques d’activitat amb més presència de dones són la sanitat i els serveis socials (14,3%). Aquestes dades remarquen que els estereotips i rols de gènere tenen un impacte en la tipologia de treball que duen a terme dones i homes.
Per fer front a aquesta situació, des d’UGT Serveis Públics proposem:
- Trencar amb els estereotips i l’assignació de rols de gènere des de l’escola, la família, la feina i la societat en general.
- Dotar de més valor les feines de cura i atenció, que el mercat capitalista no valora prou, malgrat ser essencials per al sosteniment de la societat.
- Reduir la jornada laboral per facilitar el repartiment real de les tasques familiars i de cura, promovent una major coresponsabilitat i conciliació entre dones i homes, així com reduir la bretxa salarial de gènere.
- Lluitar per millorar les condicions laborals dels sectors més feminitzats, sovint amb menys representació sindical per tractar-se de sectors nous i descentralitzats.
- Valorar els llocs de treball de manera neutra, amb perspectiva de gènere, i aplicar el principi d’igual salari per feines d’igual valor, tal com recullen el Reial decret llei 6/2019 i el Decret llei 902/2020.
- Atorgar complements salarials que reconeguin capacitats i habilitats no valorades fins ara, com les tasques de cura i l’atenció a les persones.
- Vetllar perquè totes les empreses compleixin l’obligació legal de tenir un registre salarial i una auditoria salarial, així com una correcta valoració dels llocs de treball amb perspectiva de gènere, garantint el dret d’informació de les persones treballadores, segons el RD 902/2020.
Aquestes mesures són essencials per avançar cap a una societat més justa i igualitària, on la feina de les dones sigui reconeguda i valorada en igualtat de condicions amb la dels homes. Per més informació consulta l’informe Bretxa Salarial Gènere 2025 d’UGT de Catalunya.