FREMAP es posiciona en contra d’un pla d’igualtat per gairebé 5000 treballadores i treballadors a tot l’estat

Després d’anys de negociació, les mesures del Pla d’Igualtat de FREMAP han estat desestimades, agreujant les condicions laborals de les treballadores i treballadors del sector. Des d’UGT, denunciem la precarietat i la manca de compromís per a una igualtat efectiva.

FREMAP, la mútua líder del sector, amb gairebé 5000 treballadors a escala estatal, ha vist com, després d’anys de negociacions, la valoració i validació del Pla d’Igualtat per part d’òrgans com la Secretaria d’Estat de Funció Pública ha desestimat la majoria de les seves mesures. Aquest rebuig suposa un clar atac als drets laborals dels treballadors i treballadores del sector, que afronten unes condicions laborals cada cop més precàries, amb una vulneració dels drets fonamentals que haurien de prevaldre sobre l’interès econòmic.

Des de la secció sindical d’UGT FREMAP Barcelona, denunciem la fragilitat de la negociació col·lectiva a les mútues i afirmem que no estem disposats a seguir tolerants davant la precarietat laboral que afecta la plantilla d’aquest sector.

En aquest context, que considerem intolerable, les persones treballadores de les mútues continuem patint les restriccions imposades pel sistema públic, mentre estem sotmeses a condicions de treball penoses, en contrast amb els salaris inflats de la seva cúpula directiva.

FREMAP es posiciona en contra d'un pla d'igualtat per gairebé 5000 treballadores i treballadors a tot l'estat

Hospital i seu de FREMAP Barcelona

La conciliació de la vida laboral i familiar, especialment pel que fa a la cura dels fills, persones grans o dependents del nostre entorn familiar, esdevé un sostre de vidre, que afecta majoritàriament les dones. Aquesta situació, lluny de millorar, té un impacte cada vegada més gran en la salut mental de les treballadores i treballadors.

Com estableix la Constitució Espanyola, el dret a la igualtat i a la no discriminació per raó de sexe ha de ser real i efectiu. Els poders públics tenen l’obligació de promoure les condicions perquè la igualtat entre individus i grups sigui real i efectiva. En l’àmbit laboral, la Llei Orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva de dones i homes regula aquest principi, i la modificació del seu article 45.2 estableix que les empreses han de garantir la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes, adoptant mesures per evitar qualsevol tipus de discriminació laboral. Aquestes mesures han de ser negociades i acordades amb els representants legals de les treballadores i treballadors.

Les limitacions econòmiques que imposen els pressupostos públics deixen cada vegada menys marge per a les millores necessàries per a una igualtat real, agreujant així la situació de conciliació familiar i laboral. El sistema de Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social és un dels sectors afectats per aquest dilema.

Des de la secció sindical d’UGT FREMAP Barcelona, denunciem la fragilitat de la negociació col·lectiva a les mútues i afirmem que no estem disposats a seguir tolerants davant la precarietat laboral que afecta la plantilla d’aquest sector.

Al podcast “AlGrano d’UGT” FREMAP Barcelona, les companyes, Marta Díaz i Magda Jiménez, reflexionen sobre la situació del Pla d’Igualtat de FREMAP: https://www.instagram.com/reel/DFFJwolK1PM/?igsh=MWo1b3pjaXJmZW5zOA%3D%3D