Dia Internacional del Treball Decent i Digne: Els Serveis Públics com a garantia de justícia social

El 7 d’octubre commemorem Dia Internacional del Treball Digne. És una data en la qual, ens reafirmem en la nostra lluita per aconseguir que totes les persones pugui tenir un treball digne, just i en condicions que garanteixin una vida plena. No obstant això, som conscients que aquest objectiu no serà possible sense uns serveis públics forts de qualitat i universals, que assegurin la igualtat d’oportunitats per a tothom.

Per què són tan importants els serveis públics?

Quan parlem de treball digne, no ens referim només a tenir un salari just. Parlem de tenir seguretat laboral, protecció social i oportunitats reals de creixement personal i professional. Això només es pot aconseguir si disposem de serveis públics de qualitat. Sense uns serveis públics ben finançats, molts treballadors i treballadores ens veiem atrapades en la precarietat, especialment les dones, que encara som les més afectades.

Segons l’informe sobre precarietat laboral de la UGT de Catalunya, les dades són clares: les dones patim les conseqüències de la precarietat de manera més intensa. Per exemple, el 72,61% de les persones que treballen amb contractes a temps parcial som dones. Això no és casualitat. Les dones sovint han de fer front a les càrregues familiars, i la manca de serveis públics com llars d’infants o atenció a persones dependents fa que siguem nosaltres les que ens veiem obligades a renunciar a una jornada completa o a millors oportunitats laborals.

Aquesta situació agreuja la bretxa salarial de gènere i incrementa el risc de pobresa per a moltes dones. A més, la parcialitat laboral, no només té efectes immediats, com salaris més baixos, sinó que també afecta les pensions futures, augmentant la vulnerabilitat econòmica a llarg termini.

Fem front a la precarietat laboral: un nou model social

Si volem garantir la dignitat en el treball, necessitem canviar la manera com gestionem els serveis públics. La nostra lluita és clara: volem polítiques públiques que reforcin els serveis essencials per a la classe treballadora. Aquests serveis són la clau per assegurar que tothom tingui les mateixes oportunitats, independentment del seu origen, gènere o situació personal.

No podem oblidar que la temporalitat i la precarietat laboral segueixen afectant un percentatge important de la població. Segons les dades de l’enquesta de població activa, el 12,86% de les persones ocupades a Catalunya ho fan amb contractes temporals, i les dones som, de nou, les més afectades. És preocupant veure com el sector públic, que hauria de ser un referent en termes de treball digne, també presenta elevats nivells de temporalitat, especialment entre les treballadores del sector.

La nostra crida a l’acció

Des d’UGT Serveis Públics, exigim un canvi. Necessitem serveis públics amb recursos suficients, que no només ofereixin ocupació de qualitat sinó que també permetin a les persones treballadores conciliar la seva vida personal amb la professional. Això inclou invertir en serveis de cura, que són fonamentals per alliberar moltes dones de la càrrega invisible que sovint les obliga a acceptar treballs precaris.

No es poden prestar uns serveis públics de qualitat quan s’adjudiquen a l’oferta més barata, per això és necessari un canvi en la llei de contractació pública. Per una banda, es veuen afectades les persones usuàries i per altre, les treballadores i treballadors veiem minvades les condicions laborals, i per tant som incapaces de donar el servei tal com ens agradaria. Cal recordar que Catalunya té menys funcionaries i funcionaris -proporcionalment- que l’Estat Espanyol.

En definitiva, des de la UGT Serveis Públics creiem que un nou model social és imprescindible per enfortir la democràcia i assegurar que totes les persones tinguem  l’oportunitat de viure dignament, en una societat basada en la justícia social i la igualtat.