Dia Mundial de la Salut Mental: Prevenció de la Síndrome d’Estar Cremat pel Treball (Burnout)
Descobreix què és i com prevenir el burnout en el Dia Mundial de la Salut Mental. La salut mental és clau per al benestar laboral.
En el marc del Dia Mundial de la Salut Mental d’aquest any, a UGT Serveis Públics volem posar el focus en la Síndrome d’Estar Cremat pel Treball (SCT), coneguda també com a burnout, un dels principals reptes de salut laboral actuals. Aquesta síndrome comporta greus conseqüències físiques, emocionals i psicològiques per a les treballadores i treballadors, i és fonamental visibilitzar el seu impacte.
La Síndrome d’Estar Cremat pel Treball (SCT): Un Risc Laboral Creixent
La SCT és la resposta a una situació d’estrès laboral crònic, provocada per l’esgotament emocional, interpersonal i organitzatiu en l’entorn laboral. Aquest problema es considera un risc laboral que afecta tant emocionalment com psicològicament, amb conseqüències negatives significatives per a la salut de les persones que la pateixen.
Els principals components de la SCT són:
- Esgotament emocional: Sensació de no tenir prou recursos emocionals per afrontar les exigències laborals, i la percepció de no poder oferir res als altres.
- Despersonalització: Comportament irritat i impersonal envers les persones usuàries i companyes, com a mecanisme de defensa.
- Falta de realització personal: Pensaments negatius sobre un mateix i sobre la feina, la qual cosa minva l’autoestima.
Tot i que la SCT pot afectar treballadores de qualsevol sector, és especialment prevalent en professions de serveis assistencials, sanitaris i educatius, on el contacte constant amb persones provoca un desgast emocional considerable.
Impacte en l’Organització i la Necessitat de Prevenció
A més de ser un problema greu per a la salut de les treballadores i treballadors, la SCT comporta importants conseqüències per a les empreses. Pot augmentar els costos organitzatius, reduir la competitivitat i afectar negativament la productivitat i la qualitat del servei, generant queixes, baixes laborals i rotació de personal.
Per això, és fonamental que les empreses implementin mesures per prevenir i gestionar aquesta problemàtica. Accions com fomentar un entorn de treball saludable, millorar la gestió emocional i promoure la conciliació entre vida personal i professional són essencials per evitar l’esgotament professional.
7 de cada 10 persones treballadores pateixen o han patit Burnout
Segons una enquesta realitzada per Ringover i publicada per diaridetreball.com, i un estudi de Global Workforce of the Future 2023 elaborat pel grup Adecco, set de cada deu treballadores i treballadors han patit burnout en algun moment.
Adjuntarem l’informe elaborat per l’Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals de UGT de Catalunya per a més informació.
7 de Cada 10 persones treballadores pateixen o han patit Burnout
Reconeixement Legal de la Síndrome d’Estar Cremat pel Treball (SCT)
Encara que la legislació del nostre país no reconeix oficialment aquesta síndrome com a malaltia professional, la jurisprudència sí que l’ha considerat una contingència laboral. En diverses sentències, la SCT ha estat qualificada d’accident laboral. A més, des de l’1 de gener de 2022, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha catalogat la SCT com un problema de salut laboral dins la Classificació Estadística Internacional de Malalties (CIE-11).
Aquest reconeixement és un pas important que subratlla la relació directa entre l’entorn laboral i l’aparició de la síndrome, obrint la porta a una gestió més eficaç i preventiva per part de les empreses.