FEDAIA és una federació d’entitats, membre de la Patronal del sector de l’Acció Social: “La Confederació”. I com federació, agrupa a Catalunya un conjunt d’entitats que treballen amb l’infància, adolescència, joventut i famílies més vulnerables.

Al seu web comuniquen que els seus objectius són “la incidència, l’enfortiment i la defensa dels drets dels infants”. Com a sindicat que donem suport a les persones treballadores en primera línia d’aquestes entitats, podem dir que són uns objectius que no es compleixen i podem afirmar que l’únic i principal objectiu és el lucre a partir dels diners públics que reben per a gestionar recursos externs, com per exemple el Centres de Menors de la DGAIA que suposen més del 95% d’aquest àmbit d’intervenció. És per aquest motiu, el paper de la FEDAIA en la negociació del conveni d’acció social ha estat un bloqueig i és qui està marcant a la Patronal del sector les decisions que han d’adoptar a la taula negociadora.

Entenem que la responsabilitat del finançament dels serveis públics externalitzats és de l’Administració, i considerem que la Patronal, sota la voluntat de la FEDAIA, va bloquejar la negociació del conveni i defuig la seva legitimitat en la negociació col·lectiva com a responsabilitat seva. Sense tenir en compte que hi ha altres entitats socials que no depenen de l’increment de tarifes sinó de les licitacions del concurs públic, i per tant, de les taules salarials del conveni.

El novembre del 2020, arran del Decret Llei 39/2020, es va acordar un increment de les tarifes pagades per l’administració als serveis relacionats amb la infància i l’adolescència. Tot i que els increments de tarifes estaven al voltant del 3%, la patronal només estava disposada a pactar un augment salarial de l’1% el 2020 i un 0,5% pel 2021.

Per tant, l’argument que la Patronal (FEDAIA) va utilitzar per bloquejar el conveni el febrer del 2019 ja no era vàlid, perquè ara ja havien rebut un increment de les seves tarifes per millorar les condicions laborals de les persones treballadores. Per això, ara han canviat d’excusa i diuen que com que aquest increment és insuficient no poden dignificar més la nostra professió o condicions laborals mentre l’administració no els millori les tarifes, i així continuar bloquejant la negociació del nou conveni.

Això fa en l’actualitat que, la majoria de les entitats de la FEDAIA que gestionen recursos relacionats amb la DGAIA, davant la falta de més ingressos de l’Administració, per seguir obtenint beneficis han d’abaratir costos amb retallades en les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores, incomplint el conveni laboral, no cobrint les substitucions per baixes mèdiques o permisos, incomplint les ratios, entre d’altres.

Per a aquestes empreses disfressades” d’entitats socials, les persones treballadores som “mercaderia d’un sol ús de la qual es poden desfer quan vulguin, “inventant-se” acomiadaments procedents o assumint improcedents, ja que saben que els responsables tècnics de la DGAIA no qüestionen ni supervisen en profunditat la gestió dels seus recursos humans.

El pròxim dimecres 23 a les 16 h ens concentrarem en la seu de la FEDAIA (c/ Caballero, 79 de Barcelona) per fer visible el nostre malestar davant la Federació d’Entitats que considerem que és la que verdaderament està fent de Patronal a la taula negociadora del Conveni d’Acció Social.