UGT denuncia un cop més que som molt lluny dels nivells d’inversió que mereix l’educació al nostre país.

El curs 2021-22 va acabar amb una situació molt complicada en l’àmbit educatiu. Durant el segon i tercer trimestre hem viscut unes mobilitzacions històriques, les més multitudinàries de les darreres dècades i que han aconseguit posar a tota la comunitat educativa en contra del Departament d’Educació.

Vam acabar el curs amb una situació de bloqueig insostenible que dibuixava un inici de curs amb concentracions, mobilitzacions i noves jornades de vaga. Finalment, aquesta determinació i resistència ha forçat al Departament a negociar i moure fitxa cosa que volem agrair a totes les persones que ho han fet possible amb la seva participació a les diferents accions proposades.

Tot  i això, la signatura d’un acord el passat dia 1 de setembre només significa un primer avanç ja que les negociacions continuaran a la Mesa Sectorial on es posaran sobre la taula la resta de reivindicacions que han quedat pendents i des de la UGT estarem vigilants en el que respecte al compliment de l’acord així com en la voluntat negociadora del Departament convocant noves mobilitzacions en cas necessari.

En referència a l’escola concertada ens trobem amb una jubilació parcial pels professionals a pagament delegat que tot i que valorem positiva considerem que els termes no són suficients i les patronals no consideren garantit el factor econòmic cosa que està provocant crispació dins els centres. No sobren les bones intencions com la reducció de la ràtio, llargament reivindicada per la UGT, ja que és una mesura que millora l’educació de l’alumnat i rebaixa la pressió sobre els docents però sense la flexibilització a l’hora de programar noves admissions i sense una idea clara de quan i com s’arribarà a la gratuïtat total de la plaça escolar, el sosteniment de moltes escoles concertades i del seu personal està en risc.

En quan a l’educació en general, a dia d’avui seguim sense entendre la necessitat d’avançar una setmana el curs escolar i ens trobem amb alumnes que encara no tenen mobiliari a les classes o places assignades i centres amb monitoratge insuficient. A aquest fet hem de sumar uns nous currículums que ni tan sols han estat publicats i només hi ha esborranys cosa que no facilita gens la preparació del curs. Recordar que en aquests dos punts el Consell Escolar de Catalunya va demanar una moratòria al Departament que va ser ignorada i que hagués fet possible poder analitzar els canvis i els seus pros i contres.

La conclusió anys rere any és la mateixa: no s’inverteix prou en Educació. Segons la Llei d’Educació de Catalunya (LEC),la inversió hauria de ser d’un mínim d’un 6% del P.I.B. a Catalunya per a les escoles que formen el servei públic d’educació.