El col·lapse viscut al hospital FREMAP de Barcelona durant els caps de setmana de novembre és el resultat de la manca de personal disposat a realitzar més hores extres, a causa de la precarietat que fa anys que pateix el personal. Aquesta situació ha estat generada per les directives de les Mutues Col·laboradores de la Seguretat Social, amb el beneplàcit del Ministeri de la Seguretat Social, permetent que els professionals del sector de les Mútues d’accidents laborals siguin dels pitjor remunerats en l’àmbit sanitari, per sota de l’ICS, el SISCAT, SEM…

L’Administració sembla decidida a empènyer les mútues cap a la inanició, mentre les pròpies mútues es mantenen ancorades a una idea de retorn a un passat millor. Aquest enfocament no té en compte el patiment que aquest tipus de mort ocasiona (principalment en les plantilles, no en les directives). Aquesta situació, que s’agreuja cada dia més al sector de les mútues, no ha fet replantejar l’estratègia a l’Administració. Sembla que ningú faci res per canviar aquesta realitat.

Mentrestant, pacients recentment operats i ingressats per urgències importants necessiten tranquil·litat i estabilitat, veient-se traslladats d’hospital en hospital durant el cap de setmana (ara sembla ser que seran traslladats a un altre hospital de Barcelona, i recordem que el desembre conté diversos festius), sent vulnerables a totes les possibles complicacions d’aquests trasllats innecessaris. Mentrestant, els professionals es troben frustrats i coaccionats (podríem dir, en un segrest emocional) per realitzar tasques altament qualificades a preus irrisoris, o veient com els pacients pateixen les conseqüències, sense que l’Administració o les patronals assumeixin el seu paper de lideratge i resolguin de manera definitiva la precarietat laboral i assistencial que tots estem patint.

Quin ha estat el cost d’aquesta situació per a les arques de la Seguretat Social? No hi ha diners per contractar infermeres, però sí per pagar ambulàncies i serveis mèdics privats.

Des de la UGT  volem reiterar que aquest és només la punta de l’iceberg que hem manifestat durant anys: el sector de les Mútues es troba en declivi i ningú fa res per revifar-lo.