Des de la UGT volem denunciar l’atac contra la llibertat sindical i violació del dret a la dignitat, no discriminació i integritat moral de quatre treballadores, dos delegades electes de la UGT del comitè d’empresa, de la residència Les Alzines de Tarragona. Una treballadora, no delegada, ha marxat de forma voluntària degut a la pressió a la que l’han sotmès. La situació ens ha portat a presentar denúncia davant de la inspecció de treball i acte de conciliació previ a la demanda davant del jutjat.

Remarcar que en tot moment s’ha treballat per la via del diàleg i que només l’actitud intransigent de l’empresa ens ha obligat a utilitzar la via de la denúncia en tots els casos que hem hagut d’utilitzar aquesta opció.

Probablement per l’empresa la primera falta que van cometre va ser atrevir-se a formar un comitè d’empresa i reclamar els seus drets en aplicació del seu conveni. Reclamar que les pagues extres es cobressin en temps i forma, que les vacances fossin consensuades, etc.

La segona falta possiblement va ser que davant de la falta de plantilla que pateixen de forma endèmica i que no els permet atendre als usuaris i usuàries com cal, aquest Nadal van dir prou i amb el recolzament de la UGT van presentar denúncia al Departament de Drets Socials que dos setmanes després va realitzar inspecció amb el resultat de la incoació d’un expedient sancionador al detectar infraccions en matèria de serveis socials. Bàsicament per una manca de plantilla que comporta falta d’atenció directa continuada, d’atenció a la higiene de persones residents i retards en l’enllitat.

Finalment una dotzena de treballadores es van atrevir a portar al jutjat la imposició de les seves vacances per part de l’empresa, una qüestió sobre la qual tant inspecció de treball com el jutjat els hi ha donat la raó. Va ser llavors quan a dos dies del judici, un dilluns 28 de març, l’empresa va obrir expedient amb caràcter de falta molt greu a les quatre treballadores, dos delegades de la UGT al comitè d’empresa. Per nosaltres no hi cap dubte que es va tractar d’una acció intimidatòria, a dos dies del judici i amb greus incongruències, fins al punt d’imputar faltes en dies que estaven de festa o en dates prèvies a l’inici del seu contracte. Els nostres serveis jurídics van presentar al·legacions i encara estem a l’espera de la seva resposta tot i que ja han resolt en el cas de dos persones amb falta molt greu i la suspensió de sou i feina per dos mesos, que evidentment recorrerem. Una de elles estava de baixa per l’ansietat generada per la situació, l’ICAM la va donar d’alta mitjançant SMS sense ni tant sols visitar-la i l’empresa va esperar a la finalització de la jornada per fer-li entrega de la resolució, actuant clarament de nou de mala fe.

A aquesta acció intimidatòria hem de sumar altres, tot en un clar intent d’escarni amb aquestes treballadores i amb l’objectiu de que ningú més s’atreveixi a reclamar els seus drets i l’aplicació de la normativa laboral.

Volem destacar també que posteriorment inspecció de treball també els ha donat la raó, i instat a l’empresa perquè rectifiqui, en altres qüestions com pagar les hores nocturnes conforme conveni i no amb un complement inventat per sota de l’import a pagar.

Davant d’aquesta situació des de la UGT volem deixar ben clar que utilitzarem totes les vies al nostre abast per defensar a aquestes treballadores. Per nosaltres som davant d’una clara persecució sindical i no ho permetrem. Volem indicar que per la informació de la que disposem, històricament hi ha hagut una falta de representació de les treballadores i treballadors en les residències de l’empresa “Bastón de Oro”, a la que pertany Les Alzines, el que diu poc a favor de la mateixa.

Des d’aquí també volem fer una crida al Departament de Drets socials perquè assumeixi la seva responsabilitat davant dels fets, estem parlant d’una residència amb més d’un 75% de llits públics. La responsabilitat de l’administració no ha d’acabar al adjudicar una concessió si no que han de vetllar tant per les usuàries i usuaris com per les que no deixen de ser les seves treballadores indirectes al donar un servei públic pel que paguem tota la ciutadania.