Eines per a acabar amb l’assetjament sexual i per raó de sexe.

Des de la Secretaria de Dona i Polítiques Socials d’UGT Serveis Públics comencem aquest 2023 amb el ferm propòsit de continuar treballant cada dia per garantir de manera efectiva drets per a totes i tots els treballadors en cada centre de treball.

Per això, en el primer IMPRESCINDIBLES d’enguany abordem l’assetjament sexual i per raó de sexe.

L’assetjament sexual és un problema que afecta a tots els països, sectors i ocupacions a escala global. Segons dades facilitades per l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, en 2013, el 90% de les víctimes d’assetjament sexual són dones i 55% de les dones de la UE ha estat víctimes d’assetjament sexual i la gran majoria en l’entorn laboral.

A Espanya, el 40,4% de les dones majors de 16 anys ha sofert assetjament sexual en algun moment de la seva vida, el 18,1% ha sofert assetjament sexual en els últims 4 anys, i el 10,2% han sofert aquest assetjament en els últims 12 mesos, segons la macroenquesta de Violència Contra la Dona 2019 realitzada per la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere.

Malgrat ser un fenomen generalitzat, sovint no es denuncia perquè s’ha normalitzat. Entre els diferents causes que ens expliquen la normalització es troben: la falta de conscienciació sobre el que constitueix assetjament sexual, el temor a represàlies, l’absència de mecanismes eficaços de reparació, i els estereotips que culpen a la víctima en lloc de l’autor.

Davant aquestes realitats des de Secretaria de Dona i Polítiques Socials d’UGT Serveis Públics volem destinar a esforços a visibilitzar aquesta realitat i donar a conèixer l’impacte negatiu que provoquen en les condicions laborals de les víctimes. Tant en la remuneració, la progressió professional i les condicions de treball. Aquests fenòmens poden arribar a provocar l’expulsió de qui els sofreix del món del treball i aprofundir les bretxes de la desigualtat.

Són necessaris serveis públics dotats d’eines i recursos, que puguin tant prevenir, com atendre, realitzar seguiment i eliminar tota de situacions d’assetjament sexual i/o assetjament per raó de sexe que tinguin lloc en els seus centres de treball.

Amb la finalitat de comprendre aquesta xacra i facilitar instruments per a eliminar-la presentem el “Imprescindibles” de Gener de 2023 sobre assetjament sexual i per raó de sexe.

IMPRESCINDIBLES ENERO 2023 (2)