UGT i la resta de sindicats majoritaris en l’Administració General de l’Estat (CCOO i CSIF), han convocat mobilitzacions per al mes de novembre entre el personal que presta els seus serveis en les Entitats Gestores i Serveis Comuns de la Seguretat Social. Els sindicats denuncien el fiasco de la gestió de l’actual ministre José Luis Escrivá qui, des de la seva arribada, no ha estat capaç de reconduir el progressiu deteriorament de la gestió del Sistema.

Tal com van avançar el mes d’octubre passat, la situació de la Seguretat Social és insostenible i, malgrat els esforços de la part social, l’última reunió de la Mesa Delegada Extraordinària, celebrada el 27 d’octubre, només ha constatat el fracàs del ministeri per a donar una solució als problemes que afligeixen a la Seguretat Social. Després de la celebració de la Mesa, la Sotssecretaria del Ministeri d’Inclusió, Migracions i Seguretat Social, manté la seva actitud d’inoperància i incompliment dels acords i compromisos. En aquesta Mesa Delegada es van revisar, una per una, les matèries de negociació, sense que la sotssecretària del Ministeri aportés res objectiu, només declaracions d’intenció sense cap sentit. Els acords segueixen incomplerts i les erràtiques polítiques de personal evidencien una desesperada gestió del naufragi.

En aquest context, la representació sindical de CCOO, UGT i CSIF consideren esgotats tots els camins pactats i abandonaran les taules de Negociació. Els sindicats han demanat a la resta d’organitzacions que s’uneixin al programa d’accions de protesten que estan anunciaran al novembre i que s’inicien amb l’Atur Tècnic Sindical.

UGT, CCOO i CSIF acusen el Ministeri de Seguretat Social d’eludir les seves responsabilitats i escudar-se en Hisenda per a incomplir els compromisos i pactes que s’han aconseguit en anys anteriors i que podrien evitar el col·lapse en les Entitats Gestores i Serveis Comuns de la Seguretat Social. Entre ells, l’Acord de Fons Addicionals 2018/2020 en la Seguretat Social; l’Acord de Millora de les condicions generals de treball, subscrit el 29 de novembre de 2018 o la creació d’una l’Agència Estatal de la Seguretat Social, tal com recomanaven els Pactes de Toledo.

En matèria de personal, els sindicats expressen la seva preocupació davant la pròxima contractació de 1.615 interins, una acció que han qualificat de pegat ridícul. La mesura desestabilitzarà, encara més, el sistema, sotmetent-lo a continus canvis de personal, sortiran de la Seguretat Social abans que arribin a familiaritzar-se amb un treball tècnic que requereix formació específica. Per descomptat no evitarà els milions de crides desateses per desbordament; ni les llargues cues que s’oculten després d’unes cites prèvies impossibles d’aconseguir, ni la interrupció de rendes per retards en el reconeixement del dret.