Urgència climàtica: és hora d’actuar per una transició justa i sostenible

La crisi climàtica és una de les majors amenaces a les que ens enfrontem en l’actualitat. Els treballadors i treballadores, en conjunt amb la resta de la societat, tenim un paper fonamental en la defensa del nostre planeta i la construcció d’un futur sostenible. Des de UGT Serveis Públics creiem que és urgent prendre accions concretes per combatre el canvi climàtic i protegir el medi ambient així com per garantir una transició ecològica justa.

El canvi climàtic: una amenaça global

El canvi climàtic, provocat principalment per les activitats humanes com la crema de combustibles fòssils, està transformant el clima de la Terra a una velocitat alarmant. La temperatura global ja ha augmentat 1,11 °C des de l’era preindustrial, i es preveu que els efectes empitjorin si no es prenen les mesures corresponents. Els set últims anys han estat els més càlids des que es tenen registres, i la dècada de 2011 a 2020 ha estat la més càlida mai registrada i el nivell mitjà del mar augmenta a un ritme de 4,5 mm anuals, una xifra que gairebé s’ha duplicat respecte als nivells registrats a la dècada de 1990.

La crisi climàtica ja està tenint un impacte devastador en els ecosistemes i la biodiversitat. Però més enllà de les conseqüències mediambientals, els efectes sobre les persones treballadores són igualment profunds, amb danys econòmics, socials i de salut que posen en risc les condicions de vida de milions de persones.

Els efectes sobre els treballadors i treballadores

El canvi climàtic afecta directament la producció d’aliments, el subministrament d’aigua i la salut laboral, amb una especial incidència en sectors que treballen al carrer. A mesura que els fenòmens meteorològics extrems es fan més freqüents, augmenten els riscos per a la seguretat dels treballadors i treballadores.

Per això, és crucial una transició justa cap a una economia verda que no deixi ningú enrere. Des de UGT-SP defensen un model de creixement sostenible, que garanteixi que els treballadors i treballadores afectats pels canvis econòmics i de model puguin accedir a noves oportunitats i rebre la formació necessària.

És hora d’actuar. No hi ha més marge per ajornar les decisions necessàries per fer front a la crisi climàtica. Els governs, les empreses i tota la societat han de comprometre’s amb mesures immediates per garantir un planeta habitable i sostenible.

Cal reduir les emisions de gasos d’efecte hivernacle, com el GEH per evitar els pitjors escenaris climàtics i  protegir i restaurar els ecosistemes per enfortir la resiliència de les especies i reduir els impactes del canvi climàtic.

Com a treballadors i treballadores, tenim l’oportunitat i la responsabilitat de ser part d’aquesta transformació. Hem d’exigir als governs i empreses que actuïn amb responsabilitat i que implementin polítiques que combinin la lluita contra el canvi climàtic amb la creació de llocs de treball dignes i sostenibles. El futur de l’economia ha de basar-se en llocs de treball sostenibles, amb condicions dignes, que contribueixin a la reducció de l’impacte ambiental. Tanmateix és essencial preparar-nos per als impactes climàtics, com les onades de calor extremes, les sequeres prolongades i els fenòmens meteorològics extrems.