UGT – Serveis Públics dona suport al Marc Estratègic de les Cures d’Infermeria
UGT considera aquesta estratègia un pas decisiu en la direcció correcta, tot i que insisteix que encara queden etapes per recórrer, com la seva aprovació en el proper Consell Interterritorial del SNS. Continuarem participant activament en el Comitè Científic-Tècnic i en l’Àmbit de Negociació en totes les fases d’implementació, defensant una política de cures equitativa i centrada en les persones.
UGT – Serveis Públics ha avalat avui el Marc Estratègic per a les Cures d’Infermeria en el si del Comitè Consultiu. Reafirmem, una vegada més, el nostre compromís amb una estratègia que situa les cures al centre del sistema sanitari i sociosanitari. Per a nosaltres suposa un avenç cap a la dignificació i el reconeixement de totes les professionals de les cures d’infermeria: infermeres i tècniques en cures auxiliars d’infermeria (TCAE). En aquest mateix sentit, hem aconseguit el compromís del Ministeri per desenvolupar futures estratègies amb altres col·lectius que presten cures professionals.
Des de l’inici del procés el 2022, a través de la Iniciativa Marc de Cures (IMACU), UGT – Serveis Públics ha treballat perquè l’estratègia adoptés un enfocament integral de cures, incloent-hi infermeres i TCAE com a part d’una mateixa disciplina: la disciplina infermera. Aquest canvi de paradigma ha estat essencial perquè el sindicat avalés aquesta estratègia.
En aquest sentit, Ana Francés, secretària de Salut de UGT – Serveis Públics, ha destacat durant la seva intervenció davant el comitè consultiu que «gràcies a la insistència d’UGT, aquesta estratègia rep un nom que, ara sí, reconeix explícitament infermeres i TCAE com a peces fonamentals en la prestació de cures, ja que ha passat d’anomenar-se Marc Estratègic per a les Cures en Salut (MECS) a Marc Estratègic per a les Cures d’Infermeria (MECE)».
A més, tant la negociació com el text final han permès clarificar i consensuar termes essencials com ara infermera, infermeria, disciplina infermera i cures d’infermeria, prenent com a referència la Llei d’Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS), que en el seu article 7 estableix que són les infermeres les que dirigeixen, avaluen i presten les cures d’infermeria. També reconeix la contribució essencial de les TCAE a tots els nivells assistencials i àmbits d’intervenció: sanitari i sociosanitari. Tal com ha afirmat Francés, “les TCAE són qui complementen la longitudinalitat en l’aplicació de les cures d’infermeria i, juntament amb les infermeres, completen les cures que necessiten les persones en els diferents àmbits sanitari i sociosanitari. Infermeres i TCAE, majoritàriament dones, són essencials per avançar cap a l’excel·lència en les cures d’infermeria”.
Una estratègia amb visió transformadora
L’estratègia s’articula en cinc línies estratègiques: l’anàlisi de les necessitats de salut de la població i l’adequació dels recursos humans; un model de pràctica professional; el desenvolupament competencial en cures; la visibilització, lideratge, recerca i innovació en cures.
Adequació de recursos humans a les necessitats de salut
UGT ha reiterat la necessitat d’actualitzar les funcions obsoletes d’infermeres i TCAE —vigents des del 1973—, així com d’adequar les plantilles a les necessitats reals de la població, millorant les seves condicions laborals i salarials.
Model de pràctica professional
Pel que fa a la seguretat en la prestació de cures, insistim en abordar els riscos psicosocials i musculoesquelètics derivats de l’activitat assistencial, així com en incloure la COVID-19 i aquests riscos en el llistat de malalties professionals. El Ministeri de Sanitat ha d’instar el Ministeri de Treball a dur a terme aquesta tasca al més aviat possible.
Desenvolupament competencial en cures
UGT subratlla la urgència de culminar la reforma de l’Estatut Marc, actualitzar lleis com la LOPS i la Llei de Cohesió, i adaptar el marc normatiu a la pràctica professional actual. A més, recordem que cal abordar la reclassificació de les TCAE, en compliment del que recull l’Acord Marc per a una Administració del Segle XXI, signat per UGT. Aquesta tasca requerirà del compromís de Sanitat i la complicitat de les Comunitats i Ciutats Autònomes.
Visibilització i lideratge
UGT exigeix que les infermeres puguin accedir a llocs de responsabilitat a tots els nivells del SNS i demana campanyes que reforcin el valor social i professional de les cures.
Recerca i innovació en cures
Apostem decididament per impulsar la recerca i la incorporació d’evidències científiques en el treball quotidià d’infermeres i TCAE.
També hem reclamat l’activació real dels mecanismes de coordinació sociosanitària, recollits a la Llei 39/2006 i en l’acord aprovat pel Consell Territorial del SAAD el 2022, però que encara no s’han instrumentat de manera adequada. Per a la responsable sindical, “no es pot continuar deixant-ho a l’arbitri de cada comunitat autònoma”, ha advertit el sindicat, “ja que això genera desigualtats territorials i en l’atenció”. Francés ha assenyalat també que “en un país com Espanya, amb una de les poblacions més longeves del món, les cures professionals han de tenir un lloc prioritari a les agendes polítiques”.
UGT – Serveis Públics ha fet una aportació rellevant gràcies al grup de treball federal d’Infermeres i TCAE liderat pel nostre company Desiderio Rodrigo Tolsa, a qui avui volem retre homenatge reconeixent la seva lluita incansable en defensa de les cures i de la professió infermera.